• 0258 263 43 43
  • info@idolkbb.com.tr
  • Türkçe
  • İngilizce
T :0258 263 43 43 E: info@idolkbb.com.tr

Burun Eti Büyümesi (Konka Hipertrofisi) Ve Tedavisi

Burun Eti Büyümesi (Konka Hipertrofisi) Ve Tedavisi

Alt burun etlerinin büyümesine (konka hipertrofisi) bağlı olarak oluşan ve genellikle geceleri daha fazla şikayete neden olan tıkanmaların tedavisinde burun etlerinin gerektiği kadar küçültülmesi farklı yöntemlerle sağlanabilir. Burun fonksiyonlarında çok önemli yeri olan alt burun etleri hiç bir şekilde tamamen kesilerek çıkartılmamalıdır. Geçmişte sıklıkla uygulanan bu tür cerrahileri takiben burun fonksiyonları bozulmakta, solunum fizyolojisindeki olumsuz sonuçların yanı sıra burun içinde oluşan kuruma, kabuklanma, tekrarlayan enfeksiyonlar ve yanma hissi gibi şikayetlerin çözümü son derece zor hatta bazen imkansız olmaktadır. Bu nedenle günümüzde alt etleri küçültürken fonksiyonel dış yüzey mukozasına zarar vermeyen teknikler tercih edilmektedir.

Burun etlerinde büyümenin nedenleri nelerdir?
Başta gelen nedenlerden biri septum deviasyonlarıdır. Deviasyon olan tarafın karşısındaki konka’da kompansatriks hipertrofi olur. Septum deviasyonunda deviasyon olan taraftaki burun kavitesi daralırken, diğer taraftaki burun kavitesi genişlemektedir. Vücut çok geniş kavite istemediği için alt konkayı büyüterek genişliği kompanze etmektedir. Bu nedenle septum deviasyonu ameliyatları ile birlikte mutlaka konka küçültme ameliyatları yapılmalıdır.
Ayrıca Alerjik burun hastalıklarında, vazomotor rinitlerde, devamlı efedrinli gibi dekonjestan burun damlaları kullananlarda, sık sık gripal enfeksiyon geçirenlerde, burnun granülomatöz hastalıklarında, sinüzit ve kötü hava koşulları olan yerlerde çalışanlar gibi nedenlerle de alt konkalarda hipertrofiler görülebilir.

Burun etlerinde büyümenin belirtileri nelerdir?
En başta gelen belirti burun tıkanıklığıdır. Özellikle geceleyin insanları daha fazla rahatsız eder. Tıkanıklık genellikle tek taraflı değildir. Bazen sağ ve bazen de sol tarafa geçer. Hastalar bazen burun tıkanıklığı ile birlikte kulaklarda da dolgunluk ve tıkanıklık çektiklerinden şikayet ederler. Baş ve yüz ağrıları ve boğaz kuruluğu şikayetlere eşlik edebilir. Kişilerin yaşan kaliteleri düşer ve burundan rahat nefes almayı arzularlar.

Tanı nasıl konur?
Burun eti büyümelerinin tanısı kolaydır. Burnun geleneksel muayenesi ile rahatlıkla tanı konabilir. Ancak konkaların arka kuyruk kısımlarının lokalize büyümelerinde klasik muayene yöntemleri ile tanı koymak mümkün olmaz. Bu durumlarda endoskopik muayene gerekir. Böylece tanı konulur. Ancak eğer alt konkadaki büyüme yumuşak dokuya bağlı değilse ve konkanın kemiğindeki büyümeye bağlı ise bunlarda ayırıcı tanı için alt konkanın bilgisayarlı tomografisinin çekilmesi gerekir. Çünkü kemik büyümelerine bağlı hipertrofilerde ameliyatla kemikten bir kısım çıkarmak gerekir. Yoksa ameliyat başarısız olur.

Nasıl tedavi edilir?
Tedavi seçenekleri ikiye ayrılır.
1.      Medikal tedavi (İlaçla burun etlerinin küçültülmesi)
2.      Cerrahi müdahaleler ile burun etlerinin küçültülmesi
a.       Laser ile küçültme
b.      Elektrokoter ile küçültme
c.       Radyofrekans cerrahisi ile küçültme
d.      İnferior türbinoplasti gibi pek çok cerrahi yöntem vardır.

Ne zaman ilaç tedavisi uygulanması gerekir?
Alt konkanın mukozal hipertrofilerinde ilaç tedavisinin etkinliği vardır ve kullanılmalıdır. Hafif ve orta olgularda verilmelidir. Ancak burada kullanım şekli ve süresi önemlidir. Kısa süreli kullanımda fayda alınamaz. Kullanım bir aydan az olmamalıdır. Daha çok lokal etkili kortizonlu burun spreyleri kullanılmalıdır. Gerekirse diğer medikasyonlarda ilave edilebilir.
Önemli not: Efedrinli burun damlaları bir haftadan fazla kullanılmamalıdır. Çünkü bağımlılık yapar ve konkanın fonksiyonlarını bozarlar.

Burun eti büyümelerinde Radyofrekans cerrahisi nedir?
Radyofrekans cerrahisi son dönemlerde kullanıma giren bir yöntemdir. Alt konka mukozal hipertrofileri yanında yumuşak damak, bademcik ve dil kökü küçültmelerinde de kullanılmaktadır. Ancak bunlar arasında en etkin olduğu alt konka mukozal hipertrofileridir.

Uygulama şekli ve avantajları;
1.      Hastane ve özel muayenede uygulanabilir
2.      Lokal anestezi yeterlidir
3.      Mükerrer uygulamalar yapılabilir
4.      Uygulaması 5-10 dakika kadar sürebilir
5.      Kanama olmaz ve tampon gerektirmez
6.      Aynı gün eve gidebilir ve işine devam edebilir
7.      Bu nedenle dünyada yaygın olarak uygulanmaktadır

Burun eti cerrahilerinin herhangi bir tehlikesi var mıdır?
Her cerrahi müdahalede olduğu gibi burada da kanama, yapışıklık ve enfeksiyon gibi bir takım komplikasyonlar olabilir. Ancak dikkatli olunduğu taktirde pek sorun yaşanmaz.
Alt konka cerrahisinde en önemli sorun konkanın tamamının alınmasıdır. Normalde bugün artık kanserler dışında konkanın tamamen alındığı hiç bir cerrahi yaklaşım yoktur. Konkanın tamamının alınması son derece sakıncalıdır ve asla yapılmamalıdır. Konkaları tamamen alınan hastalarda boş burun sendromu oluşur. Hastalar nefes aldıkları halde nefes alamamaktan şikâyet ederler. Tedavisi de pek mümkün değildir.


Burun etlerinde büyüme tekrarlar mı?
Alt konka cerrahilerinden belirli bir süre sonra konkaların yumuşak kısımlarında kısmı büyümeler olabilir. Bu durum radyofrekanstan sonra daha fazla görülür ve tekrar müdahale etmek gerekebilir. Ancak konka cerrahisi yapılan hastalarda eğer cerrahi etkin ve tecrübeli ellerde yapılmışsa solunumu tıkayacak oranda bir büyüme olmaz. Kemik doku zaten alınmıştır. Yumuşak dokuda oluşabilecek hafif büyümeler ise solunumu pek etkilemezler.
 

İletişim Bilgileri

Herhangi bir sorunuz veya geri bildiriminiz varsa, lütfen aşağıdaki bilgileri kullanarak bize ulaşın.

info@idolkbb.com.tr

0258 263 43 43

Sırakapılar Mah. 506. Sok. No:15 | Merkezefendi, Denizli